Kehon Villiinnyttäminen®

MITÄ ON KEHON VILLIINNYTTÄMINEN®?

Rewilding, suomeksi villiinnyttäminen/villiintyminen, on alunperin luonnonsuojelutermi. Luontoalueiden villiinnyttämisessä tavoitteena on ekologisesti kunnostaa ja palauttaa ihmisen toiminnan vaikutuksesta yksipuolistuneita ympäristöjä lähemmäs niiden luonnollista tilaa.

Kehon Villiinnyttäminen® on konsepti jonka tavoitteena on toteuttaa samaa ajatusmallia ihmiskehon tasolla. On mahdollista palauttaa oman toimintamme, eli tiettyjen kulttuurillisten tapojen ja uskomuksien vuoksi vähentynyttä kehon liikkumiskapasiteettia ja kehollista hahmottamiskykyä lähemmäs ihmiskeholle luontaista monipuolisuuden tilaa.

Oletko koskaan miettinyt, paljonko ja millä tavalla meille ihmisille oikeasti olisi lajinomaista liikkua, istua ja olla paikallaan tai nukkua? Jos olet, niin hienoa, olet oikeassa paikassa! Perustin ReWild Physion voidakseni tarjota sekä vastauksia, että ennen kaikkea käytännön sovelluksia näihin kysymyksiin.

Villiintymisen peruselementit

On mahdollista aloittaa hyvin pienilläkin muutoksilla, ja saada niistä suhteellisen nopeastikin huomattavaa hyötyä omaan hyvinvointiin. Ajan kanssa voi oppia aiheesta lisää ja rakentaa juuri itselle toimiva luonnollisen liikkumisen ja lepäämisen kokonaisuus. Täydellisyyden tavoittelu ei kuulu Kehon Villiinnyttämiseen. Sehän olisi stressaavaa…ain’t nobody got time for that.

Yhteisten alkujuuriemme jäljillä

Kulttuuri nopea, evoluutio hidas

Nykyihminen on lajina n. 200 000 vuotta vanha. Vielä n. 10 000 vuotta sitten käytännössä kaikki maapallon ihmiset harjoittivat metsästäjä-keräilijyyteen perustuvaa elämäntapaa. Esimerkiksi Suomen alueella maanviljelykseen pääelinkeinona alettiiin hiljalleen siirtyä enemmissä määrin vasta muutamia tuhansia vuosia sitten (Lue: ihan äskettäin, hyvin viimeaikainen tapahtuma.). Elämme kuitenkin nykyisin aivan erilaisessa maailmassa edes perinteiseen agraariyhteiskuntaan verrattuna.

Kulttuurin muuttuminen voi olla uskomattoman nopeaa, mutta evoluutio on yhä vain hidasta. Kehomme toimitetaan meille syntymässä ohjelmoituina edelleen metsästäjä-keräilijä elämää varten. Siksi lajimme metsästäjä-keräiliijämenneisyyden paremmalla ymmärtämisellä olisikin yllättävän paljon hyvinvointia parantavaa sovellusarvoa nykypäivän länsimaisen ihmisen tavalliseen arkeen ja työhön.

Mutta miksi kannattaisi ottaa mallia juuri metsästäjä-keräilijöistä?

Tämä on erittäin oleellinen kysymys! Muun muassa siksi, että tätä elämäntapaa vielä nykyisin eri puolilla maailmaa harjoittavilla ihmisryhmillä ei käytännössä juurikaan tavata ns. elintasosairauksia. Näihin sairauksiin voidaan lukea myös monia yleisiä tuki-ja liikuntaelimistön vaivoja. Voidaan puhua ns. mismatch- eli sopeumasairauksista. Se että elintasosairauksia ei metsästäjä-keräilijöillä esiinny johtuu luonnollisestikin moninaisista syistä. Yksi näistä syistä kuitenkaan ei ole se, että nämä sairaudet liittyisivät erottamattomasti ikääntymiseen ja metsästäjä-keräilijät eivät eläisi vanhoiksi.

Toisin kuin monesti oletetaan, aikuisikään asti ehtineiden metsästäjä-keräilijöiden elinajanodote ei ole erityisen matala. Sydän-ja verisuonitaudeista, 2.tyypin diabeteksesta tai niiden riskiin liittyvistä biomarkkereista ei metsästäjä-keräilijöillä ole tukimuksissa löydetty juurikaan viitteitä myöskään yli 60- ja 70-vuotiaiden ikäryhmissä. Toisin sanoen, elintasosairauksien ja tuki-ja liikuntaelimistön rappeutumisen ilmeneminen ei ole niin yksinkertaisella tavalla ikääntymiseen suoraan liittyvä ilmiö, kuin äkkiseltään saattaisi tuntua. Tuki-ja liikuntaelimistömme toiminnot ovat armottoman “use it or loose it”, kylläkin.

Olennaista on kuitenkin se, että jos lähdetään ottaamaan mallia jostakin, lähdetään liikkeelle paikkansa pitävästä tiedosta. Ei villeistä olettamuksista…

Muuten on nimittäin enemmän kuin todennäköistä päätyä metsään. Ei tavoiteltavalla tavalla.

Tavallinen, villimpi arki

Tukeva pohjarakennelma

Kehon Villiinnyttämisen on tarkoitus olla kehollisen hyvinvoinnin pohjana toimiva rakennelma.

Parhaimmillaan villiintymisen tärkeimmät peruselementit eivät juurikaan vaadi:

  • erikseen pyhitettyä aikaa

  • jatkuvia päätöksiä ja toiminnanohjauskykyä

  • tehokasta kykyä ylläpitää rutiineja

Näin syntyy ikään kuin perustason turvaverkko tuki-ja liikuntaelimistön ja hermoston hyvinvoinnille. Sen läpi ei tipahda aivan niin helposti pohjalle silloinkaan, kun elämässä sattuu ja tapahtuu ja esimerkiksi treeniohjelmien kanssa lapaset pääsevät väliaikaisesti putoamaan. Tarpeeksi tukeva kehon villiinnyttämisen perusta toisaalta myös suojaa kehoa tehokkaasti rikkoontumiselta treenissä ja muussa fyysisessä rasituksessa.

Koska villiintyminen perustuu meille ihmisille lajinomaisen käyttäytymisen toteuttamiseen, se tahtoo väkisinkin olla tyydytystä tuottavaa ja hauskaa. Lisäksi se on ajankäytön ja jaksamisen kannalta saavutettavissa myös esimerkiksi allekirjoittaneen kaltaisille ruuhkavuosivanhemmille.

Kyseessä ei siis ole haaveilu romantisoidusta paluusta menneisyyteen, muuttamisesta metsään erakoksi, tai rankasta paleo-bootcampista. Sen sijaan kaikki perustuu tutkimustiedon luovaan soveltamiseen huomioiden kunkin yksilön kohdalla olemassa olevat realiteetit. Villimpää tavallista arkea siis. Ei pikaratkaisuja, vaan mielellään koko loppuelämän mielenkiintoinen projekti.

Oletko jo valmis kiipeämään laatikon ulkopuolelle?

Voi paremmin liikkumalla, leikkimällä ja lepäämällä kuin ihminen.